02.04.2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Yönetmeliğinin Ek-4 listesinde yer alan atıkların yanında (*) işareti olanalar tehlikeli atıklardır. Yine bu listede (A) ile belirtilmiş olan tehlikeli atıklar, Ek-3B’de yer alan tehlikeli atık konsantrasyonuna bakılmaksızın kesin tehlikeli atık olarak sınıflandırılmaktadır. (M) işaretli atıkların ise tehlikelilik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılacak çalışmalarda, Ek-3A’da listelenen özellikler ile ilgili değerlendirmeler, Ek-3B’de yer alan konsantrasyon değerleri esas alınarak yapılmaktadır. Ayrıca, 14.03.2005 tarihli ve 25755 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği (TAKY) 9'uncu Maddesinin (f) bendinde yer alan “Atık üreticisi atığın niteliğinin belirlenmesi için yapılan harcamaları karşılamakla yükümlüdür.” hükmü çerçevesinde AYY Ek-IV listesinde (M) işaretli olan atıklarının niteliğini belirlemek zorundadır. Ancak, atık üreticisi yukarıda ifade edilen nedenleri göz önünde bulundurarak isterse analiz yaptırmadan (M) işaretli atığını tehlikeli atık olarak beyan ederek, TAKY'ne göre geri kazanım veya bertarafının sağlanmasını temin edebilir. Bu nedenle, AYY Ek-4 listesinde (M) ile belirtilmiş atıkların Ek-3/B analizi sonucunda tehlikesiz nitelikte olduğu belirlenmeden, hemen bir sıra altında yer alan tehlikesiz atık kodunun verilmesi uygun görülmemektedir. Bu kapsamda, AYY Ek-4 listesinde (M) ile belirtilmiş atıkların yönetiminde yukarıda belirtilen hususlar dikkate alınarak gerekli işlemlerin tesis edilmesi gerekmekte olup, bu atıkların Ek-3/B analizleri sonucunda tehlikesiz nitelikte olduğu belirlenmeden, Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesisleri ya da Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisleri tarafından kabul edilmesi uygun görülmemektedir.
Bu bağlamda Ek-4 atık listesinde (M) ile belirtilmiş atıkların Ek-3B analizleri sonucunda tehlikesiz nitelikte oldukları belirlenmeksizin Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesisleri yada Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisleri tarafından kabul edilmemesi, ambalaj atıkları da dahil olmak üzere bu tür atıkların geri dönüşüm tesisine gönderilmeden önce söz konusu tesislerin Çevre Lisansında ilgili atık kodlarının olup olmadığının kontrol edilmesi, bu alanlarda faaliyet gösteren gerek geri dönüşüm gerekse de geri kazanım tesislerine lisans kapsamlarının dışında atık gönderilmemesi ve tüm iş ve işlemlerin bu çerçevede yürütülmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda yukarıda bahsi geçen durumların tespiti neticesinde 2872 sayılı Çevre Kanununda öngörülen müeyyideler uygulanacaktır.
Bu konudaki yazımıza ek dosya linkinden ulaşabilirsiniz.