Malatya Valiliği
Malatya Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Malatya Valiliği
Malatya Valiliği

YERLİ ÜRETİM PETROL KOKUNUN KULLANIMINA YÖNELİK UYGULAMA ESASLARI

15 Haziran 2016
YERLİ ÜRETİM PETROL KOKUNUN  KULLANIMINA YÖNELİK UYGULAMA ESASLARI

YERLİ ÜRETİM PETROL KOKUNUN
KULLANIMINA YÖNELİK UYGULAMA ESASLARI

Bilindiği üzere; Geçici Faaliyet Belgesi ve/veya Çevre İzin Belgesi almış çimento fabrikaları, kireç fabrikaları vb. tesislere kalsine edilmemiş ithal Petrol Koku tahsisatına ilişkin şartlar, Bakanlığımız 24/02/2011 tarihli ve 2011/4 sayılı “İthal Katı Yakıtlar Genelgesi” ile belirlenmekle birlikte, ülkemizde ilk defa üretilmeye başlayan yerli üretim petrol kokunun piyasaya arzı ve kullanımına ilişkin şartların yer aldığı bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bu amaçla; yerli üretim petrol kokunun piyasaya arzı ve kullanımına yönelik uygulamaya esas görüşlerimiz oluşturulmuş olup, aşağıda yer almaktadır.

1-       Yerli üretim petrol koku; Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği Ek-5’in A bendinde petrol kokunun yakıt olarak kullanılmasına ilişkin sınır değerlerin verildiği yakma tesislerinde; Ek-5’in C bendinde tanımlanan “Çimento ve/veya Çimento Klinkeri Üreten Tesisler”de, “Kireç Fabrikalarında ve “Dolomit, Manyezit ve Kömür Yakma Tesisleri”nde ilgili maddelerde yer alan hüküm ve sınır değerleri sağlamaları halinde kullanılabilir.

2-       Yerli üretim petrol kokunu yakıt olarak kullanacak 1. Maddede tanımlanan tesislerin aşağıda yer alan  koşulları da sağlamaları gereklidir.
a.  İlk defa petrol koku kullanacak olan tesislerin;
·    Geçici Faaliyet Belgesi ve/veya hava emisyonu konulu çevre izin belgesi almış olmaları,

·    Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ile zorunlu olarak sürekli ölçümü yapılması gereken parametreler için 12.10.2011 tarihli ve 28082 sayılı Resmi
Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Sürekli Ölçüm Sistemleri (SEÖS) Tebliği” kapsamında Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemlerini kurmuş ve 24.04.2014 tarihli ve 2014/12 sayılı “Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemlerinin Çevrimiçi (Online) İzlenmesi” konulu Bakanlığımız Genelgesi gereğince on-line olarak izleniyor olmaları gerekmektedir.

Bu tesislerin; yerli üretim petrol kokunu satın alarak kullanmaları için yerli üretim petrol koku kullanım taleplerini ve Ek-3’de yer alan taahhütnameyi sunarak yukarıdaki koşullara uygunluğuna ilişkin faaliyet gösterdikleri ilin Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerinden en fazla 6 aylık kullanıma uygun miktarda satın alabileceklerine ilişkin Ek-1’de yer alan uygunluk belgesini almaları ve söz konusu belgeyi üreticiye ibraz etmeleri gerekmektedir.

Anılan tesisler; yerli üretim petrol kokunu kullanmaya başlamalarını takip eden 6 ay içinde sürekli ölçüm sistemlerinin izlenmesi neticesinde emisyon sınır değerleri aşmamaları ve petrol kokunun kullanılmasına esas hava emisyonu konulu çevre iznini almaları veya yakıt değişikliği nedeniyle çevre iznini yenilemeleri durumunda petrol kokunu kullanmaya devam edebilirler.

b.  Hali hazırda petrol kokunu kullanan tesislerin;

·    Petrol kokuna esas hava emisyonu konulu çevre izni almış olmaları,

·    Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ile zorunlu olarak sürekli ölçümü yapılması gereken parametreler için 12.10.2011 tarihli ve 28082 sayılı Resmi
Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Sürekli Ölçüm Sistemleri (SEÖS) Tebliği” kapsamında Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemlerini kurmuş ve 24.04.2014 tarihli ve 2014/12 sayılı “Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemlerinin Çevrimiçi (Online) İzlenmesi” konulu Bakanlığımız Genelgesi gereğince on-line olarak izleniyor olmaları gerekmektedir.

Bu tesislerin; yerli üretim petrol kokunu satın almaları için, yerli üretim petrol koku kullanım taleplerini ve Ek-3’de yer alan taahhütnameyi hava emisyonu konulu çevre izni vermeye yetkili mercie sunarak Ek-1’de yer alan uygunluk belgesi almaları ve söz konusu belgeyi üreticiye ibraz etmeleri gerekmektedir.

3- 1. ve 2. maddedeki koşulları sağlayan tesisler bu petrol kokunu başkasına satamaz ve kendi tesisleri dışında kullanamazlar.

4-  Yerli üretim petrol kokunu yakıt olarak kullanacak olan tesisler, Ek-3’de yer alan taahhütnameyi yukarıdaki 2. Maddede tanımlanan yetkili mercie sunmalıdır. Söz konusu tesislerin yakıtın satın alınması sırasında 2. maddede tanımlanan yetkili merciden almış oldukları Ek-1’de yer alan uygunluk belgesini üretici şirkete sunmaları gerekmektedir.

5-  Yerli üretim petrol kokunu yakıt olarak kullanan tesislerin, yakıtı teslim aldığı 30 gün içerisinde faaliyet gösterdiği ve yerli üretim petrol kokunu üreten şirketin faaliyet gösterdiği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerini bilgilendirilmesi gerekmektedir.

6-  Söz konusu tesislerin kullanılacak yakıttaki kükürt oranı çevre iznine esas raporda yer alan yakıttaki kükürt oranından daha yüksek olması halinde yeniden ölçüm yaptırarak hava emisyonu konulu çevre izni vermeye yetkili merciden uygunluk yazısı alması gerekmektedir.

7- Yerli Üretim Petrol Kokunun yukarıda belirtilen tesisler dışında kullanılmasının önlenmesi açısından TÜPRAŞ’ın üretimini yaparak piyasaya arz ettiği yerli petrol kokunun 2 aylık periyotlar halinde Bakanlığımızca istenilen parametrelerin tamamını ihtiva edecek şekilde üretim miktarı, satışı yapılan yakıt miktarı ve özellikleri ile satış yaptıkları şirket unvanlarını içerecek bilgilerin yer aldığı Ek-2’de yer alan tabloları faaliyet gösterdiği İlin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunması gerekmektedir.

8-   TÜPRAŞ üretmiş olduğu yerli üretim petrol kokunu Ek-1’de yer alan uygunluk belgesini ibraz eden şirketlere satabilir.

9-   İthal yüksek (% 5,5’dan daha fazla) kükürtlü petrol koku tahsisatı bulunan tesislerin, % 5,5’dan daha fazla kükürtlü yerli üretim petrol koku kullandıkları miktar ithal yüksek kükürtlü petrol koku tahsisatı yapılan yıllık miktardan petrol koku tahsisatını veren yetkili mercie tarafından düşürülmelidir.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır